A gabona forgatás jelentősége
A terményt rendszeresen kell forgatni, hogy elkerüljük a kérgesedést, penészesedést, különösen, ha az éppen leszárított terményt nem hűtik le kellően. Szellőztetés nélkül a gabona minősége gyorsan romlik. A gabonainas a terményt teljesen átforgatja, így alkalmas a termény minőségromlásának elkerülésére, használatával biztonságosabb a tárolás. A gabonainas segít a mikotoxin képződés megelőzésében is.
A mikotoxinok a fonalas gombák kedvezőtlen feltételek közötti szaporodása közben termelődő termékek,amelyek az élelmiszer-láncban gyakran fordulnak elő, és veszélyt okozhatnak a közegészségügyben is. Elszaporodásuk mértékét a gabonafélék, olajos-növényekérzékenysége, az oxigén jelenléte, a hőmérséklet és nedvességtartalom határozza meg. A gabona tárolása során a kisebb nedvességtartalom mellett az úgynevezett raktári penészgombák szaporodnak el. Toxintermelésük tárolástechnikai hibákra utal, amelyeket a gabonainas használatával megelőzhetünk, és így a takarmány nem mérgezi az állatokat.